Mielikuvaharjoittelu
Seuraavassa ydinkohdat Saksan kajakkijoukkueen valmentajan Klaus Pohlenin luennosta "Mielikuvaharjoittelu koskipujottelussa" (1993)
Nämä opit toimivat edelleen
Mielikuvaharjoittelussa Klaus Pohlenin mielestä tärkeintä on se, että mielikuvaharjoittelu on kiinteä osa normaalia harjoittelua. Tämä tarkoittaa sitä, että mielikuvaharjoittelu liitetään taitoharjoituksiin melonnan yhteyteen.
Tehtäessä mielikuvaharjoittelua eli melottaessa ajatuksissa, on tärkeää nimenomaan pystyä tekemään harjoitus melojan silmin kajakista. On helpompaa meloa mielessään kameran näkökulmasta, mutta se ei anna parasta harjoitustulosta.
Tee mielikuvaharjoittelua normaalin melontaharjoittelun yhteydessä 3M:n menetelmällä eli Mieti/Melo/Mieti. Tällä tavalla voi toisaalta kehittää hyvin mielikuvaharjoittelutaitoa ja toisaalta parantaa harjoittelun laatua merkittävästi.
Harjoitus muualla kuin kajakissa kannattaa tehdä istuen ja mielellään mela kädessä. Harjoituksessa kannattaa meloa hitaammin kuin normaali kilpailuvauhti, jotta mielessä ehtii tehdä ja tuntea kaiken. Melomisen lisäksi mielikuvaharjoittelutaidon kehittyessä harjoittelija pystyy lisäämään harjoitteluun tuntemukset veden virtauksista kuten veden tuntemisesta lavassa, aalloista, stoppareista ja jopa kuulemaan kosken äänen.
Aluksi harjoittelussa kannattaa keskittyä kajakin paikkaan virrassa ja vetojen ajoitukseen melottaessa, myöhemmin tulevat mukaan virtauksien tunteminen ym.
Mielikuvaharjoittelua voi ja kannattaa tehdä missä vain ja milloin vain. Koska kokonaisen radan mielessä melominen on erittäin vaativaa, voi selviin paikkoihin kehittää itselle "iskusanan" sen mukaan, mikä on tärkeintä tässä kohti rataa esim. "huolellisesti", "hyvät vedot" yms.
Mielikuvissa ei kannata harjoitella pelkästään oikeaa suoritusta vaan tällä tavoin voi käydä läpi myös epäonnistumisen mahdollisuudet ja niiden korjaamisen. Kisassa kannattaa tehdä itselle useita suunnitelmia radan eri paikkoihin ja pyrkiä löytämään kaikki tavat meloa rata tai kaikki tavat, miten jossain voi mennä pieleen. Tästä voi sitten tehdä itselle suunnitelman, miten "raiteelta" putoamisesta pääsee takaisin. Tärkeää on oppia vaihtamaan nopeasti suunnitelmasta toiseen tällaisessa tilanteessa ja tässä auttavat valmiit vaihtoehdot. Mottona on " Tee parhaasi joka tilanteessa".
On mahdollista, että radan viimeisillä porteilla tulee uskon puute laskun mentyä hyvin siihen asti. Mielessä alkaa kiertää erilaisia epävarmuuden tunteita, että virheitä ei ole vielä tullut tai on mennyt liian hyvin. Näistä helposti tulee itseään toteuttavia ajatuksia. Tällöin on tärkeää oppia nollaamaan tilanne positiivisesti. Keinona ajatuskehän synnyn katkaisuun voi käyttää positiivisia iskusanoja esim. "puhtaasti ja nopeasti", "tarkasti ja tehokkaasti". On tärkeää, että ajatuskehän katkaisu tapahtuu positiivis sisältöisellä, eteenpäin vievällä ajatuksella. Näin epävarmuuden ja pelon tunne unohtuu ja usko onnistumiseen palaa.
Mielikuvaharjoittelutaidon oppimiseen menee yleensä vuosi. Vasta tällöin harjoittelusta saa täyden hyödyn irti. Mahdollisista alkuvaikeuksista ei siis kannata lannistua. Tulokset tulevat ajan kanssa, kunhan harjoituksia tehdään säännöllisesti.