Miten aloitan harjoittelun?
Koskipujottelu vaatii teknistä taitoa, kovaa kuntoa, hyvää keskittymiskykyä ja henkistä vahvuutta.
Harjoittelu kannattaa aloittaa melontaseuran kautta, jossa on koskipujottelun harrastajia. Melontaseurojen yhteystietoja pitäisi löytyä helposti Internetistä hakemalla tai vaikkapa SMSL:n kautta. Saat varmasti tervetulleen vastaanoton!
Aloittaminen itsekseenkin onnistuu, Internetistä löytyvillä sisällöillä voi oppia monia asioita, mutta nopeammin edistyt muiden kanssa harjoitellen ja se on mukavampaakin. Muiden palaute ja huomiot ovat myös tärkeitä. Aiempi melontakokemus auttaa luonnollisesti myös.
Harjoittelu aloitetaan tasaisella vedellä ja/tai talvella uimahallissa, jos siihen on mahdollisuus. Tasaisella opetellaan melontatekniikkaa, kajakin suunnan hallintaa, kallistuksia ja niihin tarvittavaa melan käyttöä. Kajakkipyörähdyksen eli -rullauksen harjoittelu mahdollisimman varmaksi on tärkeää turvallisuuden ja mukavuuden kannalta - jos kajakki kaatuu, on hyvä osata kääntää se nopeasti takaisin pystyyn. Rullaukseen on useita tekniikoita ja useamman osaaminen on aina plussaa. Tarpeellisia perustaitoja ovat myös kajakin kaataminen, kajakista poistuminen veden alla ja erilaiset tuennat. Kajakin tyhjennys pitää tietenkin myös osata sekä aikanaan myöhemmin koskessa uiminen, sillä sitäkin taitoa tulet varmasti tarvitsemaan.
Tasaisella opetellaan myös porttitekniikoiden perusteet; myös pidemmälle edenneet kilpailijat harjoittelevat tasaisella! Portteja voi viritellä eri tavoin: siltaan, kapeikkoon narulla yli rannoilta, pitkän vavan päähän, "hirsipuutelineeseen" jne. Muista kuitenkin, että tähän on aina oltava lupa. Portteja voi helposti itse rakentaa esim. muoviputkista, joskus harjoitteluun riittää yksikin salko, jota kiertää.
Koskipujottelun harjoittelu virtaavassa vedessä kannattaa aloittaa pienessä virrassa, kun olet ensin opetellut melomaan tasaisella vedellä. Virtapaikassa on hyvä harjoitella virtaan menoa ja virrasta poistumista eri tekniikoita soveltaen. Samalla opit kallistelemaan kajakkia. Lossauksen ja muiden vastaavien harjoittelu auttaa myös kehittämään taitoja koskipujottelua varten. Perusasioiden jälkeen mukaan voi tuoda koskipujotteluportit ja siirtää harjoittelua hiljalleen kovempaan virtaan ja myöhemmin koskeen. Harjoittele aina perusasioita, kun siirryt haastavampaan veteen. Lisää portit ja vaikeammat tekniikat mukaan vasta kun perusasiat tuntuvat helpoilta. Muista, että virtaavassa vedessä ei saa harjoitella yksin. Vasta kokeneet kilpamelojat voivat turvallisesti harjoitella yksin koskessa.
Vaiheittainen eteneminen takaa parhaan kehityksen ja varmistaa, että harrastaminen on mukavaa. Haasta itsesi, mutta älä aseta itsellesi liian isoja haasteita liian aikaisin. Tässä riittääkin sitten touhua loppuiäksi, koskipujottelussa et ole koskaan valmis!
Tekstissä puhutaan kajakkimelonnasta (K1), koska Suomessa harrastetaan lähinnä sitä, samat periaatteet soveltuvat kuitenkin myös kanootteihin (C1), huomioiden yksilapaisen melan tekniikat.