Porttiharjoittelu

27.10.2023

Porttitaidot


1. Yleistä

  • Alussa olevilla on tärkeää vetojen osaaminen ja niiden tehokkuus sekä melontalinjat.

  • Ensin opetellaan yhdestä kolmeen portilla tärkeimmät porttilävistykset ja yhdistelmät: myötävirtaportti ja peruutus, vastavirtaportit eri tekniikoin: duffek eli perus-, sweep- ja takaveto-tekniikalla sekä, s-vastavirtaportti

  • Myöhemmin tehdään 3-10 portin sarjoja

  • Ajan mittaan mennään yhä enemmän kokonaisuuksien hallintaan ja lopuksi hienouksien hallintaan pitkässä laskussa.

  • Koskessa on tärkeää oppia huomioimaan virtaukset ja niiden vaikutus porttien suorittamiseen. Tässä tarvitaan paljon harjoituskokemusta. On sanottu, että lajin huipulle tarvitaan 10 000 hyvin käytettyä harjoitustuntia.

  • Pidemmällä olevilla kuuluu harjoitteluun myös ylivaikeat yhdistelmät

  • Ratoja on melottava myös yhdellä lavalla (kumpikin lapa!) ja joskus takaperin sekä takaperin yhdellä lavalla

  • Kannattaa palata "juurille" silloin tällöin: meloa muutamaa porttia ja kerrata porttilävistyksiä

  • Porteissa kajakki ei saa pysähtyä, vältä myös vauhtia hidastavia/pysäyttäviä vetoja

  • Kelloa voi käyttää taidon mittarina, kun hiotaan oikeita linjoja ja sujuvuutta

  • Kypärää seuraamalla näkee, milloin vauhti säilyy käännöksissä eikä tule pysähdystä

  • Harjoitus voi olla esim. 1-3 x 3 x 5 portin rata riittävällä palautuksella (kolme eri rataa!)

  • Voit tehdä em. harjoituksen siten, että kolmen laskun melonta-ajan on oltava 2-3s:n sisällä ja niiden on oltava puhtaita ennen kuin vaihdat uuteen rataan; voit jatkaa seuraavassakin harjoituksessa entistä. Näin saat painetta suoritukseen ja opit olemaan "puhtaasti nopea".

  • Harjoittele täysipituisia ratoja taitona esim.1-3 x päivässä 2-3 x rata pitkällä palautuksella: opit radan kokonaisuuden hallintaa. Tärkeää on löytää oikea kilpailuvauhti ja rentous laskuun eli vauhti, jossa suoritus on nopea ja toisaalta taito pysyy hallinnassa; tämä vauhti ei ole sama kuin täysi 100% vauhti! Radat on oltava kilpailutasoisia.

  • Pidemmällä oleville riitää harjoituksessa pääasiallisesti kolme yritystä/ rata tietenkin riippuen harjoitteen tavoitteesta: pysytään lähellä kisasuoritusten toistomäärää. Asiat on opittava omaksumaan nopeasti!

  • Niin perustaitoja opettelevan kuin kokeneen melojan kannattaa myös käyttää aikaa yhteen asiaan harjoituksessaan ja hioa tiettyä taitoa kymmeniä kertoja. Esim. Jessica Fox saattaa tehdä harjoituksen vain harjoitellen stoppariporttiyhdistelmää uudestaan ja uudestaan.

"Maltti on valttia"
Composure
Speed v Control

2. Harjoitusmuodot

2.1. Tasaisen veden portit
Tasaisen veden portteja käytetään talvella uimahalliharjoittelussa ja kesäisin järvessä tai joessa. Suurin hyöty tasaisen veden porttiharjoittelusta on perustaitoja opetteleville ja hioville melojille. Niissä voi myös oppia radan laskemisen kokonaisuuden hallintaa. Pitkällä olevat kilpailijat, jotka ovat tottuneita melomaan koskiporteissa, eivät hyödy tästä harjoittelusta kuin lähinnä talvella melontalihasten harjoittamis- ja porttituntuman ylläpitomielessä. Kesäisin ne ovat korvike lajiolosuhteille, jos ei ole mahdollista muuhun. Tällöin kannattaa keskittyä harjoitteissa kestävyys- ja nopeusominaisuuksien kehittämiseen. Tasaisten porttien melonnan määrä on kokeneilla melojilla pieni, jos mahdollista. Muista, että tästä harjoittelusta puuttuu olennainen tekijä, koski. Näin ollen tekniikka käännöksissä on toisenlainen kuin virtaavassa vedessä.

Ole huolellinen harjoituksen rasituksen suhteen. Yleensä tasaisella tehtävät "taitoharjoitukset" ovatkin helposti todella kovia nopeuskestävyysharjoitteita. Maitohappotasot saattavat nousta tasaisella harjoiteltaessa korkeammalle kuin koskessa, jossa taitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota.

2.2. Koskiportit
Koskiportit ja rataharjoittelu ovat tärkein osa kanoottipujottelijan harjoittelua, kun perusteet alkavat olla selvillä. Mikään ei korvaa tätä harjoittelua, joten kannattaa tehdä uhrauksiakin pystyäkseen melomaan varsinaisissa lajiolosuhteissa. Koskiporteissa voidaan tehdä kaikkea harjoittelua riippuen tietenkin koskesta. Pienessä koskessa on hyvä tehdä aerobista harjoittelua ja keskikokoisissa ja suurissa koskissa taito- ja tehoharjoittelua. Muista, että kunnon koski on jo itsessään voimakas vastus, joten ison veden harjoittelussa on oltava tarkkana harjoittelun kuormituksen kanssa varsinkin silloin, kun veden käyttötaito ei ole vielä kehittynyt.

Koskiporteissa voidaan tehdä taitoharjoitukset joko 3-10 portin sarjoina tai täysinä ratoina, riippuen siitä mitä taidon osa-aluetta harjoitetaan. Ihanteellinen koski harjoittelun kannalta on sellainen, jossa voi meloa takaisin aloituspaikalle. Isot kosket, joissa on kannettava kajakki ylös soveltuvat lähinnä vain pitkien ratojen taitoharjoitteluun.

2.3. Porttien asentaminen
Avovesillä hyviä paikkoja porteille ovat siltojen aluset, mikäli ne eivät ole yleisillä veneilyreiteillä. Myös lahden poukamat ym. ovat hyviä. Yleensä tulee vaikeuksia löytää riittävän kapea paikka, johon saa ja voi vetää portit. Tuuli voi olla kesällä harjoittelua vaikeuttava ongelma: etsi siis mahdollisimman tuulensuojainen paikka. Portteja voi ripustaa köyden lisäksi esim. pitkiin vapoihin ja porttisalkoja voi olla yksikin normaalin kahden sijasta.

Uimahalliin portteja asennettaessa kannattaa käyttää mielikuvitusta narujen asettelussa. Harjoittelu rutinoituu helposti samojen kuvioiden tankkaamiseen. Pienilläkin muutoksilla voi allasharjoitus tuntua jopa mielenkiintoiselta. Naruja voi vetää esim. vinoon ja niitä kannattaa vetää altaan poikki 3-6. Portteja normaalissa 25 m:n altaassa on hyvä olla 5-6 kerrallaan, mikäli melotaan porttisarjoja.

3. Myötävirtaportit

Myötävirtaportti melotaan keula edellä läpi tai se voidaan joutua melomaan takaperin peruuttamalla portin sijoituksen vuoksi. Suoraan melottaessa ei myötävirtaportissa ole erityisiä kikkoja, muista kuitenkin olla huolellinen portin läpi meloessasi, että et kosketa salkoja, etenkin ylälavan kanssa on oltava tarkkana. Myötävirtaportti tulee vaativaksi, kun niitä on useita peräkkäin tai kun mv-portin sijoitus on radalla erityisen vaikea.

Porttisarjaa melottaessa on oleellista, että meloja on kääntyneenä seuraavaa porttia kohden jo ennen suoritettavaa porttia eli tultaessa portille 1, keulan on oltava jo kohti porttia 2. Tämä on olennaisin asia myötävirtaporteissa. Koskessa portissa kääntyminen on usein myöhäistä, sillä virta painaa kajakkia alaspäin. Vedoilla hallitaan kajakin suunta ja vauhti, joten niiden huolellinen ajoitus on tärkeää. Usein on parempi pitää lapaa vedessä ja tehdä liu'uttavia vetoja kuin nostaa lapa vedestä toista vetoa varten: tämän lyhyen hetken aikana kajakki ei ole melojan "käsissä".

Introduction to Staggers
Offset gates ⎜ My kayak technique
Kayak Open Stagger
Kayak Tight Stagger

Joissain paikoissa porttien välin voi mennä myös takaperin lossaamalla. Näin voit säästää aikaa, koska kajakilla ei tarvitse tehdä suuria käännöksiä. Tämä tapa vaatii kuitenkin taitavan melojan eikä se ole läheskään aina nopea tapa, käyttökelpoisimmillaan se on lyhyillä porttiväleillä.

Kayak Back off

Peruutusportissa kajakin perä viedään käännöksen sisäsalon alta ja käännös tehdään joko sweepillä alanvirran puolelta, kaarityönnöllä tai duffekilla ylävirran puolelta. Kajakki kääntyy 360° tai 180° riippuen tulokulmasta. Kun kajakki on tullut portin läpi, tehdään välittömästi sweep portin puoleisella lavalla.

Basic Spin
Kayak Sweep Spin

Myötävirtaportti voi olla myös akanvirrassa. Tällöin lävistys voidaan tehdä peruuttamalla, mutta aina kun mahdollista, mielummin keula edellä. Kajakki hallitaan tässä tilanteessa tekemällä akanvirran puolelta takasweep, jossa roikutaan ohjaten kajakkia, tai virran puolelta duffek tai kaarityöntö riippuen akanvirran voimakkuudesta, portin sijainnista ja tulokulmasta. Nopein ja vaikein tapa on tulla akanvirtaan takasweepillä, hitain tapa on tulla kaarityönnöllä. Paino on takakannella, jotta virta ei vaikuta keulaan.

4. Vastavirtaportit

Vastavirtaporteilla syntyy suuria aikaeroja, joten niiden nopea suorittaminen on olennainen asia. Toisaalta harjoittelu helposti keskittyy vaikeisiin ja mielenkiintoisiin vv-portteihin ja tällöin unohtuu mv-porttiyhdistelmät, joilla voi myös tulla huomattavia aikaeroja. Vastavirtaportin suoritustapoja on erilaisia riippuen mm. portin sijainnista akanvirrassa, millainen on akanvirta ja siitä, missä on seuraava portti. Tärkeimmät suoritustavat ovat duffek- eli perus-, sweep-, takaveto- ja s-käännökset.

Introduction to Ups

Peruskäännös käy kaikkiin tilanteisiin, mutta se ei ole aina nopein tapa. Se on hyvä oppia ensimmäisenä. Portti on pyrittävä tekemään aina, kun mahdollista 1-3 vedolla, jotka peruskäännöksessä ovat sweep, duffek, sweep; viimeistä sweeppiä ei välttämättä tarvitse vaan duffek jatkuu samalla lavalla eteenpäinvetona. Porttia lähestyttäessä virrassa tehdään sweep, kun kajakki on tulossa akanvirtaan, kajakki on n. 45' kulmassa porttiin keula alavirtaan kohti porttia. Kun käännöksen sisäpuolen lavalla ylettyy akanvirtaan, tehdään duffek ja tarvittaessa jatkoveto. Pyri asettamaan lapa sisäsalon alle, jotta et valahda liian alas. Portilta poistutaan uudella sweepillä, joka tehdään kurottamalla käännöksen ulkopuolen lapa portin läpi jo ennen kuin melojan vartalo on lävistänyt porttilinjaa. Tämän vedon jälkeen tehdään yleensä uudelleen duffek käännyttäessä takaisin virtaan; tämän sweepin voi myös jättää pois ja jatkaa duffekkia eteenpäinvetona. Tällöin lapa on koko ajan vedessä ja tuntuma veteen.
Kajakin perää voi kantata kääntymisen aikana hieman. Liika kallistus voi johtaa virheeseen keulan osuessa portin ulkosalkoon tai kajakin liuku voi pysähtyä veden tarttuessa liikaa takakanteen.

Kayak Basic Up
Classic upstream gate ⎜ My kayak technique

Sweep-käännöksessä virrassa tehdään lyhyt ohjaava sweep ja duffek tai takaveto kajakin ollessa n. 45' kulmassa alavirtaan kohti porttia. Kajakki kääntyy poikittain virtaan. Melojan ollessa n. 1m päässä virrassa portista, porttilinjan kohdalla tehdään alavirran puolelta sweep. Kajakin keulaosa jää porttilinjasta ylävirranpuolelle melojan nojatessa sweepissä taakse upottaen perää. Meloja niiaa itsensä tiukasti porttisalon alta huolellisesti koskettamatta porttisalkoa.

Kayak Sweep Up
 Sweep upstream ⎜ My kayak technique

Vastavirtakäännöksessä takavedolla ohjataan kajakki keula kohti porttilinjaa pitkällä ylävirranpuoleisella eteenpäinvedolla niin, että vartalo ohittaa porttilinjan, keula menee sisäsalon alta ja kajakki ylittää akanvirtalinjan. Kun pää ohittaa sisäsalon porttilinjalla, muuttuu veto takavedoksi, joka kääntää kajakin. Samalla kantataan kajakkia niin, että perä uppoaa ja niiataan tiukasti ja huolellisesti sisäsalon alta. Takaveto jatkuu duffek-/eteenpäinvetona virrassa.

Back of the Blade Up

Muunnelma edellisestä on yhden vedon duffek-käännös, jossa tehdään takavedon sijasta duffek-veto kääntyessä.

Single Stroke Up (Bow Rudder)

S-käännöksessä portti on akanvirrassa, joka on kahden virtauksen välissä. Tällöin ei mennä yhden salon ympäri 360' vaan jatketaan toisen salon kautta akanvirran toiselle puolen. Porttia lähestytäänleveästi poikittain virrassa ohjaten duffekilla. Portin läpi tullaan sweepillä, jolla kajakin suunta käännetään ja siitä edelleen tehdään duffek virtaan poistuttaessa vaiheessa, kun lapa ylettää päävirtaan.

Basic "S" turn upstream ⎜ My kayak technique

Vaihtoehtoisia tapoja on tehdä S-käännös sweepillä tai takavedolla

Advanced "S" turn upstream ⎜ My kayak technique


Kajakki on saatava uudelleen vauhtiin käännöksen jälkeen, tässä tärkeimpinä vetoina toimivat sweep- ja duffek-veto portilta poistuttaessa.  Näihin kahteen vetoon onkin keskityttävä erityisen tarkasti ja niihin on saatava räjähtävää voimankäyttöä. Portin suorituksessa on tärkeintä nopeus, ei tietyt vedot.
Portin suoritukseen vaikuttaa neljä tekijää: millainen akanvirta, portin sijainti akanvirrassa, portille tulokulma ja siitä lähtökulma. Näissä tekijöissä on vielä eri vaihtoehtoja, joten erilaisia vastavirtapottimahdollisuuksia on satoja, kun neljän tekijän vaihtoehdot menevät keskenään ristiin. On siis tärkeää muistaa, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa meloa vastavirtaporttia, vaan jokainen portti on tutkittava tarkasti erikseen: kajakin kulmat, vedot, kallistukset, nojaukset jne. 


Kertausvideo vastavirtaporteista:
Upstream gates with Daniele Molmenti







Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita